31 Temmuz 2016 Pazar

İş Güvenliği Ayakkabısında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş Güvenliği Ayakkabısında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her sektörün veya firmanın çalışma ortamlarına göre değişik riskleri vardır. İş güvenliği ayakkabıları bu riskler göz önüne alınarak farklı seçeneklerde üretilmektedir. iş güvenliği ayakkabısı satın alınırken bu riskler göz önüne alınarak satın alma yapılmalıdır. Firmalar bünyelerinde iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır. Satın alma iş güvenliği uzmanının önermesiyle yapılmalıdır.

CE Etiketi

İş güvenliği ayakkabıları CE etiketine mutlaka sahip olmalıdır. İş güvenliği ayakkabısı satın alınırken CE etiketi
üzerindeki bilgilerin doğru ve tam yazılmış olmasına da dikkat edilmelidir.


Sertifika

SRC kayma standardına uygun olduğu iddia edilen ürünlerin sertifikalarında SRC ibaresi bulunmalıdır. Ürün
sertifikaları AB tarafından onaylanmış kurumlardan alınmış olmalıdır. PFI (Almanya), SATRA (İngiltere), CTC (Fransa),
RICCOTEST (İtalya) bu kurumlardan bazılarıdır.

Sertifika üzerinde, koruyucu burun başta olmak üzere, ayakkabının tüm malzeme özelliklerinin belirtilmiş olması gerekir.
Her ürün grubu için ayrı bir sertifika bulunması zorunludur. Bunun için sertifika üzerinde yazan modelin adıyla, satın almak istediğiniz modelin adının birebir aynı olup olmadığı kontrol edilmelidir.Çelik burun gibi malzemelerin ayrı sertifikaları vardır. Bu sertifikaların ürünün kendisine ait gibi sunulmasına karşı dikkatli olunmalıdır.
Yüksek ısıya dayanıklı iddiasındaki kauçuk tabanlı ayakkabıların sertifikalarında HRO (Heat Resistant Outsole Isı Dayanımlı Taban) ibaresi bulunmalıdır.

Özellikle antistatik ve çift yoğunluklu tabanı olan ayakkabılarda en az S1 standardı aranmalıdır.



Standart - Koruma Tipi

 İş güvenliği ayakkabıları için Avrupa’da uygulanan standart koruma tipleri vardır. (S1,S2,S3,S1P vs.)
Alıcının, bu standartlar hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi, çalışma ortamına uygun olan standarttaki ayakkabının önerilmesi gereklidir. Satın alma esnasında, ürünün özellikleri incelenmeli, etiketinde yazan standarda uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. İş güvenliği ayakkabısı seçiminde bu unsurların göz önüne alınması risklerin en aza indirgenmesini sağlarken, kullanıcının verimliliğini artırır.



İş elbiselerini ve donanımlarını inceleyerek iş yerinize en uygun ürünleri online satın almak için lütfen tıklayınız.




Ayak Koruyucuların Elektriksel Özellikleri

Ayak Koruyucuların Elektriksel Özellikleri

Elektrik iletkenliği bakımından 3 farklı özellikte ayak koruyucu mevcuttur. Bunlar elektrik yalıtımlı, iletken ve antistatiktir.


Elektrik yalıtımlı ayak koruyucular

elektrik riskinin olduğu yerlerde ve çoğunlukla elektrikçiler tarafından kullanılan ayak koruyuculardır. Ayaklar aracılığıyla vücuda tehlikeli akımın geçmesini önleyerek, giyen kişiyi elektrik çarpmasına karşı korurlar.


İletken ayak koruyucular

elektriğe karşı direnci düşük olan (0 ila 100 kΩ) ve bu sebeple elektriği ileten koruyuculardır. Elektrostatik yüklerin mümkün olan en kısa sürede azaltılması gerekli ise, örneğin patlayıcılarla temas edildiğinde, elektriği ileten ayakkabılar kullanılmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, iletken ayak koruyucu kullanan kişinin elektrikle teması halinde, vücuttan geçen akım şiddetinin yüksek olması sebebiyle kişi elektrik çarpmasına maruz kalır.

Antistatik özellikteki ayak koruyucular

statik elektriğin vücutta tehlikeli düzeylerde birikmesini önlemek için tasarlanmış ve üretilmişlerdir. Bu sebeple de yine bir miktar iletkenlik gösterirler. İlgili standarda göre, 100 kΩ‘dan fazla ve 1 000 MΩ’a eşit veya bundan daha az elektrik direncine sahip ayak koruyucular antistatik özelliktedir. Bu direnç değerlerine sahip bir ayak koruyucu (antistatik bir ayak koruyucu) kişinin üzerinde oluşan statik elektriğin güvenli bir şekilde, herhangi bir tehlike oluşturmayacak düzeyde zemine aktarılmasını sağlar. Statik elektrik boşalmasının yangın veya patlamaya neden olabileceği yerlerde mutlaka antistatik ayakkabı kullanılmalı, statik elektriğin tutuşturucu kaynak olması önlenmeye çalışılmalıdır. Ancak elektrikle temas riskinin olduğu yerlerde ve çalışmalarda antistatik ayakkabı kullanmak elektriğe karşı istenilen direncin sağlanmamasına sebep olabilir ve dolayısıyla kullananın elektrikten daha fazla etkilenmesine sebep olabilir. Bu sebeple antistatik özellikteki ayak koruyucuların elektrikle temas riski mevcut olan yerlerde kullanılmaması, gerekmektedir.

İş elbiselerini ve donanımlarını inceleyerek iş yerinize en uygun ürünleri online satın almak için lütfen tıklayınız.


Uygun İş Ayakkabısı Nasıl Seçilir? Standartları Nelerdir?

Uygun İş Ayakkabısı Nasıl Seçilir? Standartları Nelerdir?



İş Ayakkabılarında Standardizasyon


Ayak ve bacak yaralanmaları maden, inşaat, metal sanayi ve benzeri bir çok iş kolunda sıkça rastlanılan kazalardır. Farklı sektörlerde, ağır parçaların ayak üzerine düşmesi, erimiş metal ya da sıvıların, kimyasalların ayak ya da bacak üzerine dökülmesi veya sıçraması sonucu doku kayıplarının ve yanıkların oluşması, sivri cisimlerin batması, sıcak zemin üzerinde çalışma kaynaklı sağlık problemleri, kaygan zemin üzerinde çalışma sonucu düşmeler, alerjik deri reaksiyonları, egzema ve böcek ve yılan sokmaları gibi çeşitli risklerle karşılaşılmaktadır.


Ayak ve bacak korumada önemli olan maruz kalınan riske uygun dizlik, ayakkabı, bot ya da çizme gibi ürünlerin seçilmesidir. Çalışma ortamında ve çalışılan zeminde sıcaklığın derecesi, bu sıcaklıktaki çalışma süresi, ortamda kullanılan maddeler, hangi işlemlerin yapıldığı ve nasıl çalışıldığı, zeminin kayganlığı, elektrik direnci, ayakkabının dış ya da iç mekanda mı kullanılacağı, uzun süreli ayakta durulması ve benzeri konularda bilgi edinilmelidir. Hangi tip ayakkabıya ihtiyaç duyulduğuna karar verildikten sonra dikkat edilecek diğer hususlar arasında ayakkabının yüzeyi, tabanı, çelik iç tabanı ve bilek kısmı bulunmaktadır.

CE işareti bulunuran ayakkabı, kişisel koruyucu direktifine dayanan EN ISO 20344 standartındaki zorunlu testlerden geçmiş, performansı yüksek kalitede malzemelerden yapılmış demektir.















Koruyucu ayakkabı 

standartları kapsamında kullanılan ortak semboller: 

P : Çelik ara taban (1100 kg’a kadar geçirgenlik direnci)
C : Elektrik direnci 100 KiloOhm’a kadar (iletken ayakkabı)
HI
: Sıcaklığa karşı izolasyon
A : Antistatik ayakkabı (elektrik direnci 0.1 – 1000 MegaOhm arası)
CI : Soğuğa karşı izolasyon
HRO : ısıya dirençli taban (300ºC’ye kadar)
WRU : suya dayanıklı saya (ayakkabı yüzeyi)
E : topuk bölgesinin enerji abzorbsiyonu
ESD : elektrostatik boşalım
EN ISO 20345 Güvenlik Ayakkabıları (200 joule – Çelik Darbe Dayanımı)
SB : Temel Güvenlik
S1 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Yağa Dayanıklı Taban
S1 P : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Yağa Dayanıklı Taban, Çelik Ara Taban
S2 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Yağa Dayanıklı Taban, Suya Dirençli
S3 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Yağa Dayanıklı Taban, Suya Dirençli , Çelik Ara Taban
EN ISO 20347 İş Ayakkabıları ( Burun Darbe Dayanımı olmayan )
01 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi
01 P : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi , Çelik Ara Taban
02 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Suya Dirençli
03 : Anti statik, Şok Emici Topuk Bölgesi, Suya Dirençli, Çelik Ara Taban


Koruyucu ayakkabının tabanını seçerken çalışılan ortamla ilgili bilgi edinilmelidir. Örneğin yüksek sıcaklık, asit ve alkali ile çalışılan ortamlarda neotril veya nitril taban seçilirken, kaymayı önleme, şok emme ve rahatlık gibi unsurlara ihtiyaç duyulduğunda çift dansiteli poliüretan taban gibi seçimler yapılabilir. İş ayakkabısı kullanımında en sık rastlanan sorunlar arasında mantar enfeksiyonlarıdır. Ancak bu sorun çoğunlukla hijyen kurallarının bilinmemesi ve/veya uyulmamasından kaynaklanmaktadır. Bunun dışında çalışanların iş ayakkabısı giymekten kaçınmasında en önemli sebeplerden biri de ağırlığıdır. Bu sebeple iş ayakkabısı seçiminde ağır olmamasına (en fazla 1 kg/çift) dikkat edilmelidir.


Ayak Koruyucu Çeşitleri:

Emniyet Ayakkabıları

Ağır ve yuvarlanabilen malzemelerin kaldırılıp taşındığı işlerde, çivi batmalarına, erimiş metal sıçramalarına karşı emniyet ayakkabısı kullanılır.
Çivi batmalarına karşı ayakkabının ayakla taban arasına alüminyum veya çelik altlık konulur.
Dökümhane ve izabe fırınlarında çalışanların ayakkabılarının üzerine metal bir koruyucu takılır. Ayakkabının burnuna konan bu metal bombeler, 1 metre yükseklikten düşecek 20 kg. ağırlığına dayanaklı olmalıdır. (EN 20345)

Elektrik işlerinde çalışan işçilere yalıtkan ayakkabı verilmelidir. Bu ayakkabıların altı yüksek gerilime dayanıklı lastikten olur. Elektrik işlerinde çalışan işçilere çivili veya kabaralı ayakkabı giydirilmez.
Asit veya kostikle çalışan işçilere, lastik veya benzeri malzemeden yapılmış ve bu maddelere dayanıklı ayakkabılar verilir. Bu işçilere verilen çizme veya ayakkabılarda, çelik veya demir çivi, kabara, burun demiri, nalça gibi metal kısımlar bulunmaz.




Lastik Çizmeler

Nemli, ıslak veya su içinde çalışanlar ile asitli veya çözücülü yerlerde çalışanların ayaklarını korumada kullanılır. İnşaatlarda kullanılacak olanların tabanı ve burnu çelik takviyelidir. Asite dayanıklı olan PVC malzemeden, solventlere dayanıklı olan NİTRİL malzemeden yapılması gerekir.





Titreşim Giderici Ayakkabı
Delme işlerinde, basınçlı hava ile çalışan işlerde titreşimden vücut iç organlarını korumada kullanılır. Tabanı, vibrasyonu azaltıcı özel geliştirilmiş plastikten yapılmıştır.


Tozluklar
Bacakları ateşe ve sıçrayan kıvılcıma karşı konur. Kaynak işlerinde, dökümhanelerde ve izabe fırınlarında çalışan işçiler için kullanılır. Tozluklar, pantolon veya tulum ve ayakkabı üzerine giyilir.


Tırmanma Mahmuzu (Ayakcak) 
Direklere çıkmak için kullanılan demirden yapılmış, ayakkabıların altına giyilen tırmanırken düşmemek için kullanılan bir malzemedir. Bunların uçlarının sivri ve keskin olarak saklanması gerekir. Ayakçakların kayış ve tokaları sık sık kontrol edilerek kayış delikleri kenarında yırtık olup olmadığı, tokaların şekillerinin bozulup bozulmadığı araştırılmalıdır. Bozukluk görüldüğünde kullanılmamalıdır.

İş elbiselerini ve donanımlarını inceleyerek iş yerinize en uygun ürünleri online satın almak için lütfen tıklayınız.


İş Güvenlik Ayakkabılarının Önemi


İş Güvenlik Ayakkabılarının Önemi

Materyal ve eşyaların düşmesinden meydana gelen ezilmeler, sivri eşyalarla delinmeler, çivi batması, kaymalar,  ergimiş metallerin sıçramasından meydana gelen yanıklar ayaklar için her zaman tehlike oluşturmaktadır.

Çelik burunlu ayakkabılar işyerlerinde ayak koruyucusu olarak kullanılmaktadır. Kullanılan ayakkabıların ergonomik olmasına dikkat edilmelidir. 

Ağır parça kaldırılan ve nakledilen yerlerde çelik burunlu iş ayakkabısı kullanılmalıdır.


Ayak ve bacak yaralanmaları (kazaları) bir çok iş kolunda yaygındır. Ayak yapısı itibariyle kaza sonucu yaralanma olasılığı yüksek olan organların başında gelmektedir. Güvenlik ayakkabıları, koruyucu olmayan benzer ayakkabılarla karşılaştırıldığında çok az bir masrafla, sakatlık bırakabilecek yaralanmaları dahi önleyebilir.

İş ayakkabıları endüstriyel ortamlarda, ayaklara herhangi bir şeyin düşme, çarpma olasılığı olan yerlerde, bu risklere karşı ayakları ve ayak parmaklarını korumak amacıyla yapılmıştır.

Ayak parmaklarının çarpma ve darbe ile yaralanma olasılığı varsa, bu durumda çelik bombe önem kazanmaktadır.


Çelik bombenin rahat olabilmesi için uygun incelik ve hafiflikte olması gerekir. Bazı iş türlerinde malzemeler özel bir risk oluşturuyorsa, güvenlik ayakkabılarının üzerine metal bir koruyucu uygun olabilir.

Kayma riskini önlemek için kauçuk veya sentetikten yapılan çeşitli şekillerde ayakkabı pençesi kullanılır. Bu durum özellikle yaş veya kaygan zeminler için önemlidir. 

İnşaat işleri gibi yerlerde kullanılacak iş ayakkabılarının tabanı çivi v.b. batmalarına karşı metalik bir malzeme ile de takviye edilmelidir.

Elektrik tehlikesi olan yerlerde, çivi kullanılmasının önlenmesi için ayakkabı tamamen dikişli veya yapıştırmalı olmalıdır.

Ayakkabılarda metal tamamen izole edilmediği takdirde kullanılmamalıdır. Statik elektrik oluşan yerlerde güvenlik ayakkabısı elektriği iletebilecek tipli kauçuk tabanlı olmalıdır.

Patlayıcı madde fabrikalarında benzin veya diğer kolay tutuşabilecek hidrokarbonlar taşıyan tankların temizlenmesinde çalışanlar, kıvılcım çıkarmayan ve aynı zamanda metal çivisi olmayan ayakkabıları kullanmalıdırlar.

İşçilerin normal hayatta kullandıkları ayakkabılarını işyerlerinde kullanmaları uygun değildir. Bazı kadın ve erkek iş çiler sokakta giyilmeyecek kadar eskimiş ayakkabılarını işyerinde giymeyi tercih ederler. Ancak bu durum bir çok iş kazasınaneden olur.

Kayarak ve tökezleyerek düşmeler kazaların en yaygın olanıdır. Bunların çoğu uygun ayakkabılar giymemekten ileri gelir. Özellikle kadınların işyerinde yüksek topuklu ayakkabı giymesi tehlikelidir. Düşmeler gevşek bağlardan, eskimiş topuk ve pençelerden de ileri gelebilir.


İş elbiselerini ve donanımlarını inceleyerek iş yerinize en uygun ürünleri online satın almak için lütfen tıklayınız.


İş Ayakkabıları Hakkında Bilgi

İş Ayakkabıları

İşverenler veya çalışan işçiler, iş ayakkabısı kullanmanın önemini kavramalıdırlar. Her türlü çalışma koşulları dahilinde tercih edilen iş ayakkabısı modellerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Başta mevsim şartları olmak üzere birkaç konuya dikkat çekmek istiyoruz. 


İş ayakkabısı seçiminde öncelikli olarak taban korumasından bahsedebiliriz. Kaliteli iş ayakkabısında çelik taban, çelik ara taban, elektriğe direnç gösteren taban ve su geçirmeyen kaydırmaz taban detayı dikkate değer özelliklerdendir. 

Çalışma koşullarınız, seçeceğiniz iş ayakkabısı için sizi en doğru sonuca ulaştıracaktır. Ortamda sıvı beraberinde kayma riski, elektrik akımı veya kimyasal faktörlerin var olup olmadığı ayrıntıları iş ayakkabısı seçiminde kriter belirlemede sorgulayabileceğiniz diğer detaylardan olacaktır. 


Elektrik akımının yoğun olduğu çalışma ortamlarında elektrik çarpma riski yaşanacağından ötürü elektrik direncine en iyi yanıt veren, kompozit burunlu iş ayakkabısı tercih etmelisiniz. 

Yüksek sıcaklık, asit ve alkalinin mevcut olduğu çalışma ortamlarında neotril veya nitril taban seçilmesinde fayda vardır. 

Çalıştığınız anlarda ayağınızı rahat hissetmediğiniz iş ayakkabısı, sizi mutsuz edecek ve verimsizliğe neden olacaktır. Soğuğa karşı izolasyon ayrıntısı ise, özellikle kış döneminde iş ayakkabısı seçiminde önemlidir. Yaz döneminde ayağı terletmeyen ve nefes alabilir özellikteki iş ayakkabıları tercih edilmelidir. İş güvenlik ayakkabıları mutlaka ayağı sarmalıdır. Boşluk olduğu takdirde ayaklarınızda ağrı gibi problemleri yaşamanız olasıdır. 

Ayağınız için en uygun iş ayakkabısı modelini tercih etmelisiniz. Çalıştığınız sektöre uygun iş ayakkabıları hakkında bilgi almak ve ürünlerimizi detaylı incelemek için isteelbisem.com ile iletişime geçebilirsiniz.


İş elbiselerini ve donanımlarını inceleyerek iş yerinize en uygun ürünleri online satın almak için lütfen tıklayınız.


Baretler İle İlgili Genel Bilgi


BARET



Tesislerde çalışan kişilerin herhangi bir kaza anında darbelere, cisim düşmesine ve temas anında (alçak gerilimde) elektrik çarpmalarına karşı başı koruyan güvenlik (şapkası) malzemesidir.
Baretlerde de renkler değişik anlam ifade etmektedir.







Beyaz Baret : Yöneticiler ve ziyaretçiler içindir.


 Sarı Baret : İşçiler içindir.









Mavi Baret : Bakım grubu içindir.







Kavuniçi Baret : Ustabaşı ve teknisyen içindir.







Kırmızı Baret : Yangın, savunma personeli ve kalite kontrol ekipleri içindir.




BARET KULLANMANIN FAYDALARI


• Elektrik çarpmalarında başı korur.
• Fırlayan veya yukarıdan baş üzerine düşen ağır malzemelerin baş kısmını yaralanmadan korumalı.
• Çalışırken başın sağa veya sola hareketi nedeniyle sert ve keskin kısımlara başın çarpması ile meydana gelebilecek kazalardan korumalı.
• Çalışırken uzun saçların statik elektrik tesiri ile dağınık şekildeki saçların makinenin dönen kısmına sarılması nedeniyle oluşan kazaların önlenmesini sağlamalı.
• Baş koruyucusu olarak en çok BARET kullanılır.

BARETLERİN YAPISI

Herhangi bir deliği ve madeni aksamı bulunmayan darbeye, neme, ısıya, ,ağa, suya, aside, tere ve elektriğe karşı dayanıklı, tek parça olarak ağırlığı 450 gr’ dan fazla olmayan önünde siperliği olan kubbeye benzer şekilde yalıtkan malzemeden imal edilir. Baretin başla temasını sağlayan baş üstü ve çevre bantları vardır. Çevre bandı genişliği 30 mm’ den az olmayacak şekilde, yumuşak ve terletmeyecek bir malzemeden yapılmış olmalı, ayrıca baret ile en az 5 mm havalandırma aralığı olacak şekilde dizayn edilmeli ve değişik ölçülerde kişilerin giyebileceği şekilde ayarlanabilir olmalıdır. Baş üstü bantları en az 4 adet olmalı ve çevre bantlarıyla sağlam bir şekilde birleştirilmiş olmalı ayrıca baretin içi tepe üst noktasıyla ara mesafesi 30 mm’ den düşük olmamalıdır. Baret kafaya en az 8 cm geçmeli eğilimli çalışmalarda kafadan düşmemelidir. Baret 50 Hz’ lik 20.000 V’ luk delinme gerilimine mukavim olmalı. Bu gerilim değeri kullanıcıya koruma sağlayacak gerilim değeri olarak kesinlikle düşünülmemelidir.

BARETLERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

1. Norm numarası: EN 397
2. Baret darbeye, neme, ısıya, yağa, aside, tere ve elektriğe karşı dayanıklı malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
3. Baretin gövdesini güçlendirmek için yapılan ve önden arkaya doğru uzanan öndüle çıkıntılar maksimum 5 tane olmalıdır.
4. Baretin siperliği, minimum 4 cm, maksimum 5 cm olmalı ve gövde ile açı görüşü engellemeyecek şekilde olmalıdır.
5. Baretin isteğe bağlı olmak koşulu ile 3 numara altında imal edilir. Bunlar 50-54, 54-57 ve 57-62 cm.’ dir.
6. Baret baş çevre bandı ayarlanabilir olmalı. Genişliği 30 mm’ den küçük olmamalıdır.
7. Ter bandı, baş çevre bandının bir parçası olabileceği gibi, sökülür takılır da olabilir. Ter bandı en az alın kısmını kapsayacak büyüklükte olmalıdır.
8. Baş çevre bandı en az 4 adet baş üstü bandı ile donatılmalı, baş üstü bandının genişliği minimum 20 mm. olmalıdır.
9. Baret hava alacak şekilde dizayn edilmelidir.
a- Baş çevre bandı en büyük numaraya göre ayarlandığında baret ile kafa arasındaki açıklık mm’ den küçük olmamalıdır.
b- Baş üstü bantları ayarlandığında, baret üst noktası ile 30 mm.’ lik bir boşluk olmalıdır.
10. Koruyucu yastık, kauçuk, plastik köpüğü vb. esnek bir malzemeden olmalıdır.
11. Çene kayışı uygun malzemeden en az 13 mm eninde ve ayarlanabilir olmalıdır.
12. Baretin başa geçen kısmı 80 mm’ den az olmamalı ve eğik çalışıldığında baret kafadan düşmemelidir.
13. Baretin tüm kısımları ile ağırlığı 450 gr’ dan fazla olmamalıdır.

14. Baret 50 Hz’ lik 20.000 V’ luk gerilime 3 dakika dayanabilecek yalıtkanlığa sahip olmalı

İş elbiselerini ve donanımlarını inceleyerek iş yerinize en uygun ürünleri online satın almak için lütfen tıklayınız.


27 Temmuz 2016 Çarşamba

Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE) nedir, kullanım alanları ve özellikleri nelerdir?

Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE) nedir?



Kişisel koruyucu ekipmanlar çalıştığınız ortamda öncelikle kendimizin olmak üzere çevremizin güvenliğini korumak için kullandığımız malzemelerdir. Amacı herhangi bir iş kazasının çıkmasını önlemek, işçi sağlığını korumak ve kaza anında en az hasar atlatılmasını sağlamaktır. Kişisel emniyet ile ilgili başlıklar şu şekilde sıralanabilir.

·      Başın korunması
·      Gözün korunması
·      İşitme duyusunu korunması
·      Sollunum organlarının korunması
·      Giyinme
·      Eldivenler
·      Ayakkabılar
·      Kişisel aksesuarlar
·      Hijyen






BAŞIN KORUNMASI

İş elbiseleri olarak kullanılan baretler başı koruma amaçlı ortaya çıkmıştır. Çalışan güvenliği açısından son derece önemli bir giysidir. Baretler bir çeşit kask modelidir, fonksiyonları aynıdır. Başı, vurmalara karşı, yukarıdan düşen objelere karşı, düşme sonucunda vurmalara karşı korur. Hatta yağmura ve soğuğa karşı da koruma özellikleri mevcuttur. Ayrıca saçlarınız uzunsa, bunları toplayın ve baret ile örtün. Sert bir malzemeden üst kısmı vardır. Baretlerin iç kısmı darbeleri yumuşatan malzemelerle kaplanmıştır. Baretlerin üst kısmı başa tam oturmaz, içindeki kayışla başa oturtulur. Kayışlarla baretin üst kısmı arasında boşluk vardır ve baretin iç kaplaması darbe emici materyallerdendir
Aracın altında çalışırken emniyet kaskı giyilmelidir. Bu, kısmen aracın altındaki çıkıntılara vurabileceğinin için ve kısmen de araçtan sıvılar ve metal parçalar düşebileceği için gereklidir.
Baretler başa kayışlarla oturtulur. Çene altından bir kayışla da sabitlenebilir. Baretin içindeki 4-6 adet baş üstü kayışlarıyla her başa göre ayarlanabilir. Baretin başa tam oturması güvenlik açısından gereklidir.
Baretlerin havalandırma delikli modelleri de vardır. Bu tür baretlerin üst kısmında delikler bulunur. Bazı modellerinde bu delikler sabit bazılarında açılıp kapanabilir yapılır. Başa tamamen oturduğu ve uzun süre kaldığı için havalandırma delikleri rahatlatıcı olur. Ayrıca yağmura ve kötü hava şartlarına karşı yağmur kanalı bulunur. Baretin ön kısmı biraz daha öne çıkıktır. Böylece yağmurdan yüzü korur daha rahat çalışmaya imkan sağlar. Ayrıca alın kısmına denk gelen bölümde ter bantları vardır. Sıcak havalarda bedene çalışan kişilerin terlemeye karşı rahat şekilde çalışmasını sağlar. Terin yüze inmesini engelleyen alın bölgesinde ter bandıyla daha konfor sağlanır.















GÖZÜN KORUNMASI


Gözler; tozun, buharın, metal çapaklarının ve kaynak kıvılcımlarının girmesine karşı korunmalıdır. Bileme işleri için ince, çok hızlı hareket eden metal ( veya plastik ) parçacıklar oluşturur. Kopan hortumlardan kaçan gazlar ve sıvılar son derece sıkıştırılmış olabilir ve aracın çalışırken üzerinize yağ veya paz düşebilir. Bu yüzden her zaman göz koruyucu bir şeyler takmak akıllıca olur.
Emniyet gözlükleri çarpmaya dayanıklı merceklere sahip olmalıdır ve yeterli yan koruma sunmalıdır. Gözleri ve yüzü korumak için emniyet gözlükleri yüz siperlikleri kullanılır. Yaptığınız işe uygun koruma şeklini kullanın. Örneğin, kaynak işlerinde kaynak gözlükleri veya kaynak yüz siperliği kullanın ve soğutma maddesi kullanırken emniyet gözlükleri takın.
Göz koruma ekipmanları çeşitleri şöyledir:

-       Çapak gözlüğü
-       Esnek iş güvenliği gözlüğü
-       Buğulanmaz iş güvenlik gözlüğü
-       Ergonomik iş güvenlik gözlüğü
-       Kendi gözlüğünüzle kullanabileceğiniz iş güvenlik gözlüğü
-       Google şeklinde iş güvenlik gözlüğü
-       Kaynak maskesi/gözlüğü
-       Göz duşu

Göz koruma ekipmanları ile ilgili standartlar aşağıdaki gibidir:

EN 166: 2001 Kişisel göz koruma spesifikasyonları
EN 167: 2001 Optik test yöntemleri örneğin hafif difüzyon, küresel, astigmat kırıcı gücü vs.
En 168: 2001 Optik olmayan test yöntemleri örneğin mekanik güç, sıvı damlaları & sıçramalar vs.
EN 170: 1992 Kişisel göz koruma – Endüstriyel kullanımlar için UV filtreleri
EN 172: 1995 Kişisel göz bakımı – Endüstriyel kullanım için güneş ışığı filtreleri
EN 165: 1995 Kişisel göz bakımı – Koşulların tanımı 



İŞİTME DUYUSUNUN KORUNMASI 



İşitme duyunuz uzun süre devam eden yüksek gürültüye maruz kalacak ciddi bir şekilde zarar görebilir (örneğin havalı aletlerle çalışma sırasında). Kulaklarınızı korumak için kulak tıpası takın.
İşitme duyusu koruyucuları çeşitleri ve ilgili standartlar aşağıda belirtilmiştir.



SOLUNUM SİSTEMİNİN KORUNMASI


Boya yaparken veya zararlı buhar yayan kimyasalları kullanırken maske veya dumana karşı koruma sağlayan gaz maskesi takmalısınız. Solunum koruyucu ekipmanlar genel olarak havayı temizleyen ve temiz hava sağlayan sistemler olmak üzere ikiye ayrılır. Ekipman seçerken doğru filtre seçimi yapılmalıdır. Toz maskeleri gazlara, gaz maskeleri tozlara karşı koruma sağlamaz. Maskeler oksijeni yetersiz ortamlarda kullanılmamalıdır. (minimum %19.5 oksijen ). Sakallı veya favorili / bıyıklı iken kullanılmamalıdır.
Maskeler aşağıda sınıflandırılmıştır.





GİYİNME


Atölyede giyilen giysiler dayanıklı ve rahat olmalıdır. Aynı zamanda doğru ölçüde olmalıdır, çünkü bol giysiler çok kolay bir şekilde aracın hareketli parçalarına veya makineye sıkışabilir. Uzun elbise kolları ve pantolonları kısa olanlardan daha iyidir, çünkü kollarımız ve bacaklarımız beklenmedik bir şekilde sıcak veya keskin nesnelere dokunabilir.












ELDİVENLER


Bir sıyrık, keskin veya yanık, çalışma kabiliyetinizi günlerce ciddi bir şekilde etkileyebilir. Ellerinizi keskin kenarlardan, yüksek sıcaklıklardan, zararlı kimyasallardan ve diğer tehlikelerden korumak için, yapılan işe uygun olarak pamuk, deri veya lastik eldivenler giyin. Bol eldivenlerin bol giysiler kadar tehlikeli olduğunu unutmayın. Bununla birlikte, eldiven giyilmemesi gereken bazı durumların olduğunu unutmayın. Örneğin motoru, otomatik şanzımanı, fren hidrolik hatlarını sökerken ve takarken tüyler, kumaş parçaları veya iplik mekanizmaya kolayca girer ve arızaya veya bozukluğa neden olur. Bu yüzden, bu işler eldiven kullanılmadan yapılmalıdır. Sıcak radyatör kapağını açmak zorundaysanız, kapağı çevirmeden önce etrafını atölye havlusu sararak kendinizi korumalısınız. Pamuk eldiven giymeyin, sıcak soğutma suyu radyatörün dışına fışkırırsa eldivenlerin içini ıslatabilir ve özellikle ciddi yaralanmalara neden olabilir.


AYAKKABILAR



Atölyede çok sık ağır nesneleri kaldırmak gerekir ve bu nesneler ayağınıza düşebilir. Ayaklarınızı korumak için, çelik uçlu ve kaymayan tabanlı emniyet ayakkabılarını giyin. Sandaletler ve arkası açık ayakkabılar atölyede asla giyilmemelidir.
Ayakkabılar yapılacak işin uygunluğuna göre çeşitlilik gösterir. İş ayakkabıları ile emniyetli ayakkabıların sahip olması gereken standartları EN 344 Avrupa Standardına göre üretilen ayakkabılar en düşük seviyedeki tehlike riskine uygun üretilirler. Bunun dışında bazı özel uygulamalar için geliştirilmiş standartlar mevcuttur. Aşağıdaki tabloda güvenlik kategorilerini görebilir ve ihtiyacınıza uygun olanı belirleyebilirsiniz.



KİŞİSEL AKSESUARLAR


Bol, sarkan mücevherler ve kravatlar kolay bir şekilde aracın parçalarına veya makşneye sıkışabilir. Aynı zamanda metal aksesuarlar ısıyı derinize aktarabilir, boyalı ve plastik yüzeylerin üzerini çizebilir. Yüzükleri, kol saatlerini, bilezikleri, kolyeleri ve diğer aksesuarları çalışmaya başlamadan önce çıkartın.


HİJYEN



İyi kişisel temizlik, asbest tozuna ve diğer tehlikeli malzemelere maruz kalmayı indirir.
Aşağıdaki kişisel temizlik alışkanlıklarına uyun.
-       Yemek yemeden önce ellerinizi yıkayın.
-       Çalıştıktan sonra duş alın.
-       Atölyeye girdiğinizde iş giysilerinizi çıkartın ve eve gitmeden değiştirin. İş giysilerinizi eve götürmeyin.


İş elbiselerini ve donanımlarını inceleyerek iş yerinize en uygun ürünleri online satın almak için lütfen tıklayınız.