1 Ağustos 2016 Pazartesi

Doğru ve Uygun İş Eldiveni Nasıl Seçilir Nelere Dikkat Edilir?

Doğru ve Uygun İş Eldiveni Nasıl Seçilir Nelere Dikkat Edilir?

İş eldiveni seçimi çoğu zaman problemli bir konu olmuştur. Doğru eldivenin uygun işte kullanılmaması ise genellikle satın almacılar ve çalışanlar (kullanıcıları) tarafından iş eldiveninin kalitesinin sorgulanması ya da kullanımından kaçınılması ile sonuçlanmaktadır. Bu sebeple, biz de bu yazımızda faaliyet alanımıza uygun iş eldiveni seçiminde nelere dikkat etmemiz gerektiği ve bu seçimi hangi kriterlere göre yapacağımızı anlatmaya çalışacağız.

Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği ve Avrupa Birliği normlarından 89/886/EEC Direktifi'ne göre öncelikle uygun risk sınıfını saptayıp buna göre eldiven seçilir.









 Basit kullanımlar      için eldivenler - yalnızca minimum seviyede risk taşıyan  işlerde:


Temizlik eldivenleri gibi düşük risk taşıyan basit kullanımlar için koruma sağlayan eldivenlerde, üreticilerin kendilerinin test uygulamalarına ve belgelendirme yapmalarına müsaade edilmiştir. Bu kategorideki eldivenler üzerinde CE ibaresini taşır.


Orta seviyede kullanımlar için eldivenler - orta seviyede risk taşıyan işlerde:

Eldivenler, iyi seviyede kesik, delinme ve aşınma performansı isteyen genel kullanımlar gibi orta seviyede risk taşıyan işlerde koruma sağlamak üzere geliştirilmiştir; Onaylanmış bir Kuruluş tarafından bağımsız teste tabi tutulur ve belgelendirmesi yapılır. Eldivenlerin satışı için zorunlu olan CE belgesini yalnızca bu kuruluşlar verebilir. Onaylı Kuruluşların her birinin kendisine ait kimlik numarası vardır. Ürüne onay veren Onaylı Kuruluşun adı ve adresi eldivenle birlikte verilen kullanma talimatı üzerinde yer almalıdır.

Kompleks tasarımlı eldivenler - geri dönüşü olmayan veya ölümcül risk taşıyan işlerde:

Kimyasallar gibi en üst seviyede risk taşıyan işlerde koruma sağlamak üzere geliştirilmiş olan eldivenlerin de Onaylanmış bir Kuruluş tarafından teste tabi tutulmalı ve belgelendirilmelidir. Bunun yanı sıra, ürünün kalite devamlılığı açısından üreticinin kullandığı kalite güvenlik sistemi bağımsız olarak denetlenmelidir. Bu değerlendirmeyi yapan Kuruluşun kimlik numarası CE ibaresinin üzerinde yer almalıdır. (CExxxx şeklinde)

İş elbiselerini ve donanımlarını inceleyerek iş yerinize en uygun ürünleri online satın almak için lütfen tıklayınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder