1 Ağustos 2016 Pazartesi

Genel Amaçlı Emniyet Kemerleri

Genel Amaçlı Emniyet Kemerleri

    Genel amaçlı emniyet kemerleri (amaç, kullanıcının düşmesi halinde onu yakalamak ve düşülen mesafeyi sınırlamaktır), bir emniyet (tutma ipi ve metal elemanlardan meydana gelir. Bu tip emniyet kemerlerinde bazen (emniyet kemerini yerinde tutmak amacı ile) omuz ve bacak kayışları (şeritleri) de takılır. Bel tipi emniyet kemeri (bel kuşağı) omuz ve bacak kayışlarıyla beraber kullanılmadıkça tam bele bağlanır. Omuz ve bacak kayışları kullanılması halinde göğüs düzeyinden bağlanabilir. İkinci durumda amaç daha aşağı bir düşme durumunda iç organların zarar görme olasılığını azaltmaktır.
    Bel tipi emniyet kemerlerinin genişliği İSİG T’ ye göre 12 cm olması gerekirken, ILO İş Sağlığı Güvenliği Ansiklopedisi’nde 7,5 – 10 cm, ABD’nin ANSI A.10.14 standartına göre de örgü türü emniyet kemerlerinin en az 5,2 cm(11) genişliğinde, bir sürtünme ile sıkma (tutma) tipli kendiliğinden kilitlemeli toka ile vücut etrafına bağlanan tipte olması önerilmektedir  . Bel (tipi emniyet) kemerlerinin bir ucu toka gibi bağlantı başlığından geçirilerek bağlanır. Bel kemerlerine bir D halkası takılmıştır. Bu halkaya emniyet ipinin bir ucu güvenli bir şekilde bağlanır. 1,3 cm kalınlığında naylon veya (bunun dayanıklılığına denk) başka bir ipten olan ve 1,5 m’ den (ABD’ de 1,8 m) daha uzun olmaması gereken güvenlik ipini diğer ucuna (kazara açılmaya karşı) güvenli olan ve kendiliğinden kapanması gereken değişik bir kanca (kara biner) bağlanır. Bu tip emniyet kemerlerinin diğer şekli paraşütçüler tarafından giyilen kayışlı olanıdır. Bazen de elbiseyle beraber olur.
      Bir paraşüt tipi emniyet kemeri giyildiğinde – kullanıldığında, bir düşme anında vücut üzerine etki eden kuvvet sadece gövdeye (bele) bindirilmeden bacaklarda dağıtılarak absorblanır – engellenir.
      Bir düşme durumunda meydana gelen darbe kuvvetinin miktarına etki eden üç önemli faktör vardır: (a) Düşen insanın ağırlığı, (b) düştüğü mesafe, (c) durma veya durdurmanın birden bire veya kademeli oluşu. Bu faktörlerden üçüncüsü olan durdurmanın birden bire veya kademeli oluşu diğer iki faktörden daha önemlidir .
      Çalışma metodu, bir yükseklikten düşme riskine maruz kalınan sürenin uzunluğu ve sıklığı gibi bir çok faktör güvenlik kemerlerinin tipini seçme kararını etkiler.
    1. Kuleler, direk ve benzeri dik şeyler üzerinde çalışma ve tırmanmada, cam temizleme işlerinde kullanılan emniyet kemerleri:
    2. Bunların çift fonksiyonu vardır. Bir yandan kullanıcıya destek verir ve işini yaparken iki elini birden kullanabilmesini olanaklı kılar. Diğer yandan, yüksekten düşme tehlikesine karşı koruyucu görevi yapar. Bu tip emniyet kemerlerinin yapısı, genel amaçlı emniyet kemerine benzer. Sadece tek bir farkı vardır. O da bu kemerler bir D halkası ile iki noktadan bağlanmıştır. Tutma (emniyet) ipinin uzunluğu bazen sürtünme tipli toka ile ayarlanabilir. Bu emniyet kemerlerine bazen iki emniyet ipi bağlanır. Örneğin bu durum cam temizleyicileri tarafından kullanılır.
    3. Kapalı alanlarda kullanılan emniyet kemerleri;
    Bu kemerler, kanallar, tanklar gibi tehlikeli olabilecek yerlere girerken kullanılır. Eğer kapalı yere giren kişi istediği halde dışarı çıkamıyorsa, onu kurtarmak için bu tür emniyet kemeri gereklidir. Bu kemerler, kayış takımları ve güvenli bir şekilde bağlanmış kurtarma ipinden oluşur. Kullanıcıyı bir menhole veya diğer bir açıklığa çekmek için kurtarma ipinde bir bel kayışı vardır.
    Emniyet Kemerleri ve Hayat İplerinin Yapım Malzemesi
    Dokuma (örgü) türü emniyet kemerlerinde farklı bir çok madde ve dokuma şekli kullanılır. Genellikle kare, sepet türü veya balık sırtı (zigzaglı) dokuma kullanılır. Aynı ölçüde ve kalınlıkta balık sırtı dokuma genellikle sepet türü dokumaya göre yaklaşık iki kat daha dayanıklıdır  .Ülkemizde en çok kullanılan pamuk örgü olanıdır. Fakat naylon, polyester gibi sentetik lifli örgülü olanlar da kullanılmaya başlanılmıştır. Omuz ve bacak kayışı genellikle yapay (insan yapısı) lif(ip)lerden yapılır. Hatta emniyet (tutma) iplerinde insan yapısı malzemeden yapılması önerilmektedir  . Çünkü bunlar sağlam, ağırlıkça hafif, küflenmeye ve rutubete dayanıklıdır. Yapay tutma iplerinin büyük miktarda gerilme gücü vardır. Çünkü vücudun düşmesi anında bunların üzerine önemli (miktarda) yük biner. Bazen tutma ipi mekaniksel hasarlara karşı, ipin üzerine PVC hortumundan bir kap geçirilmesi gibi malzeme ile korunur  . Bazı uygulamalarda, genellikle kimyasal ve yağlı işlerde örgü plastik veya neopren kauçuğu gibi maddelerle kaplanır veya emprenge edilir. Böylece istenen yağ ve asit sızdırmazlığı sağlanmış olur  . Sıcaklığın yüksek olduğu durumlarda da sıcaklığa dayanıklı malzeme kullanılma zorunluluğu doğar  . Parlayabilir tozlar, buharlar veya gazların olabildiği ve bir kıvılcımın patlamaya neden olabileceği yerlerde kullanılacak emniyet kemerlerinin (ve diğer elemanların) madeni kısımları kıvılcım çıkarmayacak cinsten olmalıdır.

    İş elbiselerini ve donanımlarını inceleyerek iş yerinize en uygun ürünleri online satın almak için lütfen tıklayınız.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder