1 Ağustos 2016 Pazartesi

Emniyet Kemerleri Hakkında Bilgi

Emniyet Kemerleri

Çalışma koşullarından kaynaklanan tehlikelere karşı emniyet kemeri (güvenlik kemeri) kullanılması ile ilgili yasal düzenlemeye ait edinebildiğimiz ilk kaynak ABD Massachusset eyaletinde 1877 tarihinde yürürlüğe giren Fabrikalarda Kazalardan Korunma ile ilgili yasalardır. Bu yasada mil ve dişli sistemlerin koruyucularla donatılması, makinelerin hareket halindeyken temizlenme yasağı gibi hükümleri yanında güvenlik kemerleri ile ilgili hükümler de vardır(1) .
Ülkemizde ise 1971’de yürürlüğe giren 1475 sayılı İş Yasası’nın 74. maddesine göre çıkartılan ve 1973’ de yürürlüğe giren İş Sağlığı Güvenliği Tüzüğü’ nün ((İSİG T) 521. maddesinde; “Korkuluklu platformlarla çalışılması imkanı sağlanamayan ve 4 metreden fazla yüksekliği bulunan binaların dış kısımlarında, çatılarda ve benzeri yüksek yerlerde, bakım ve onarım işleriyle her türlü bina sökme veya yıkma işlerinde gerekli güvenlik tedbirleri alınacak ve çalışan işçilere uygun baret, emniyet kemerleri ve bağlama ipleri gibi kişisel korunma araçları verilecek ve işçiler bunları kullanacaklardır” denilmektedir. 1974 yılında yürürlüğe giren Yapı İşlerinde İş Sağlığı Güvenliği Tüzüğü’ nün 7. maddesinde; “Yapı işleri’ nde kullanılan iskeleler, platformlar, geçitler, korkuluklar, merdiven parmaklıkları, güvenlik halatları ve güvenlik fileleri, zincirler, kablolar ve diğer korunma tedbirlerine ait araç ve gereçler ve işçilere verilecekgüvenlik kemerleri diğer malzeme ve araçlar; yapılan işe uygun ve işçileri her çeşit tehlikeden korumaya yeterli olacak ve kullanılan tesisat, terkibat, malzeme ve araçlar kaldırabileceği yüke dayanacak nitelikte ve sağlamlıkta bulunacak” denilmektedir. Bu tüzüğün 13. maddesi’ nde ise; “Yüksekliği tabandan itibaren 3 metreden daha fazla olan ve düşme veya kayma tehlikesi bulunan yerlerde çalışanla, kiremit döşeyicilerine, oluk ve her türlü dış boya işleri yapanlara, gır gır vinçleri çalıştıranlara ve kuyu, lağım , galeri ve benzeri derinliklerde çalışanlara güvenlik kemerleri verilecek ve işçiler de bu kemerleri kullanacağı” zorunluluğu getirilmiştir.
SSK Genel Müdürlüğü’ nün 1999 İstatistik Yıllığı’ nda iş kazalarının kaza sebeplerine göre dağılımının düşme ile ilgili karşılaştırması Tablo 1’ de belirtilmiştir.
Tablo 1: Türkiye’de SSK’ya bildirilen iş kazalarının kaza sebeplerine göre dağılımı

 
1994
1995
1996
1997
1998
Kaza sonucu düşmeler
10 886
10 405
10 152
12 723
11 287
Toplam iş kazası
92 087
87 960
86 807
98 318
91 895
(Kaynak: SSK istatistik yıllığı, 1998, Yayın No. 614, s.61)

ABD’ de 6 eyalette ölüm ile sonuçlanan kazaların % 9,5 ‘i aynı düzeye düşmeler, % 8,5’ i de daha aşağıdaki düzeylere düşmeler oluşturmaktadır (1) .
İngiltere’ de 1978 yılı içinde kaydedilen Endüstriyel Kazalar’ ın nedenlerine bakıldığında elle taşıma % 22,5 ile birinci sırayı alırken, insan düşmesi % 18,1 ile ikinci sırayı almaktadır (2) . Gerçi bu düşmelerin bir kısmı kaygan zemin, uygun olmayan ayakkabı, kötü merdiven, iyi yapılmamış – iyi korunmamış çalışma platformları, yerlerdeki korunmamış açıklıklar, yetersiz aydınlatma, sarsıntı vb. dir (1,3) . Yüksekten düşmeler ise genellikle düzde düşmelerden daha vahim sonuçlar vermektedir. Çünkü 75 kg ağırlığındaki bir insan 1m yükseklikten düştüğü vakit yere çarptığı anda hızı 5 m/sn olur ve yere çarpma darbesi ise 30 kg civarında bulunur. Aynı kimse 6 m den düştüğü takdirde yere çarpma hızı 12 m/sn ve çarpma darbesi ise 1500 kg civarında olacaktır (3) .
İşyeri kaza incelemelerinde veya basında “ yedi metreden düşen işçi öldü”, “Bir arıza onarımında çalışan ustanın emniyet kemerinin kopması sonucu düşüp öldü” gibi arzu edilmeyen haberler okuruz.
Çalışma yerinde bir tehlike / risk bulunduğunda bunu ortadan kaldırmak için (1.) Önce her türlü teknik / mühendislik çabanın gösterilmesi, (2.) Tehlikeyi kontrol etmek ya da azaltmak için (uyulması gereken ikinci yöntem ise) işlemin izole edilmesidir (ortamda önlem alınması ilkesi). (3. ) Sadece en son çare olarak da kişisel korunma teçhizatı düşünülmesi (4,3)temel ilkesini belirterek; özellikle yüksekten düşmelere karşı kişisel koruyucu teçhizatı olarak kullanılan emniyet kemeri ve diğer elemanları bu yazıda incelenmeye çalışılmıştır.

Emniyet Kemerleri:
Belirli işler yapılırken kullanılan ve giyilen, çok değişik şekillerde yapılan çeşitli (tiplerde) emniyet kemerleri vardır. Emniyet kemerleri ile birlikte emniyet ipi, çalışılan yere ve riske göre ( gerekli durumlarda) bağlantı kancası, düşme durdurucu, şok önleyici ve hayat ipi de kullanılabilir.
Bir çok ülkenin, güvenlik kemerlerinin modellerinin belirlenmesi, yapılış şekli ve testlerinde uyulması gereken (zorunlu) kurallarla ilgili ulusal standartları vardır. Ülkemizde yürürlükte bulunan İş Sağlığı Güvenliği Tüzüğü’ nün (İSİG T) 529. maddesinde “Emniyet kemerleri; kromlu kalın kösele kayışlardan veya keten, pamuk dokuma veya uygun diğer bir malzemeden yapılmış olacaktır. Emniyet kemerleri, en az 12 cm genişliğinde 6 mm kalınlığında uygun malzemeden yapılacak ve taşıma yükü en az 1150 kg olacaktır… denilmektedir. Emniyet kemerlerinin (bütün tiplerinin) yapımında göz önünde bulundurulması gereken nokta; eğer kullanıcı düşerse fiziksel zarar riskini en aza indirmek , aynı zamanda kullanıcının işine en az engel olmaktır.
Güvenlik kemerleri bir çok değişik iş kolunda kullanılır. Örneğin:
  1. Yapı işleri ve çelik konstrüksiyon montaj işlerinde,
  2. Kuleler, direkler ve benzeri dik yerler üzerinde çalışma ve tırmanma, camları temizleme vb.,
  3. Kapalı alanlar içinde çalışma (örneğin: kazanlar ve tanklar içinde – çünkü buralara girmek tehlikeli olabilir)

İş elbiselerini ve donanımlarını inceleyerek iş yerinize en uygun ürünleri online satın almak için lütfen tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder