10 Ağustos 2016 Çarşamba

İŞ HAKLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İŞ  HAKLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Yasalarımızda işçinin çalışması gereken süreler nelerdir?



Ne kadar süre fazla çalışabilir? (4857/63)’e göre genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saat olarak belirlenmiştir. Aksi kararlaştırılmamışsa 45 saat işyeri haftalık çalışma günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Ancak tarafların anlaşması ile bu süre günde 11 saati aşmamak üzere farklı şekillerde dağıtılabilir. (4857/41)’e göre; haftalık 45 saatin üzerindeki çalışma fazla çalışma sayılır. Ancak yasada tanımlanan denkleştirme süresi uygulamasıyla 2 aylık sürede ortalama haftalık çalışma süresi 45 saati aşmamak koşuluyla, bazı haftalarda bu süre aşılsa da fazla çalışma sayılmayabilmektedir


Gece Çalışması Nedir ve Şartları Nelerdir?

  (4857/49)’a göre çalışma hayatında gece, en geç saat 20.00’da başlayarak en erken sabah 06.00’a kadar süren ve her durumda en fazla 11 saat süren çalışma dönemidir. – 40 – Gece çalışmaları 7,5 saati geçemez. Bu çalışmalara katılacak işçilerin sağlığının gece çalışmasına uygun olduğu sağlık raporunda belirtilir. Bu tarz çalışmalar sonucu sağlık raporuyla sağlık bozulması tespiti sonucu mümkünse işçiye gündüz postasında uygun iş verir. Postası değiştirilecek işçi kesintisiz en az on bir saat dinlendirilmeden diğer postada çalıştırılamaz.


Gece Çalışması Nedir ve Şartları Nelerdir? ile ilgili görsel sonucu



Ülkemizde En Az Çalıştırılma Yaşı Nedir?

Ülkemizde En Az Çalıştırılma Yaşı Nedir? ile ilgili görsel sonucu15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmaları yasaktır Ancak yasadaki düzenlemeye göre 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.






 Hangi İşlerde Çocuk Çalıştırılması Yasaktır? 

Hangi İşlerde Çocuk Çalıştırılması Yasaktır? ile ilgili görsel sonucu
Maden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya sualtında çalışılacak işlerde 18 yaşını doldurmamış erkeklerin çalıştırılması yasaktır (4857/72). 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuk işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz (4857/85). Sanayiye ait işlerinde genç işçiler ve çocuk işçiler gece çalıştırılamazlar (4857/73).





Kadın İşçiler Hangi İşlerde Çalıştırılamaz?

 Kadın İşçiler Hangi İşlerde Çalıştırılamaz?  ile ilgili görsel sonucuMaden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya sualtında çalışılacak işlerde her yaştaki kadınların çalıştırılması yasaktır (4857/72). Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği’nde yer alan cetvele göre kadınlar arama ve sondaj işlerinde, metalurji sanayi ile ilgili işlerde çalıştırılamaz ve diğer ağır ve tehlikeli işlerde de belirtilen cetvele göre çalışma alanı belirlenir.



 Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Nitelikleri Nelerdir ve Bu İşlerde Çalışma Kaç Saat Olmalıdır?

Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Nitelikleri Nelerdir ve Bu İşlerde Çalışma Kaç Saat Olmalıdır? ile ilgili görsel sonucu16 yaşını doldurmamış işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. İhtisas ve meslek öğrenimi veren okulları bitirip bu konudaki işi meslek edinmiş 16 yaşını doldurmuş genç işçiler, sağlığı, güvenliği ve ahlakının tam olarak güvenceye alınması şartıyla ihtisas ve mesleklerine uygun ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılabilir. – 41 – Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçiler (kadınlar dahil) ile 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin işe girişlerinde, işin niteliğine ve şartlarına göre bedence bu işlere elverişli ve dayanıklı olduklarının fizik muayene ve gerektiğinde laboratuar bulgularına dayanılarak hazırlanan hekim raporu ile belirlenmesi zorunludur. 7,5 saat veya daha az çalışılacak ve fazla mesai yapılamayacak ve günlük belirtilen iş saati dışında işte çalıştırılmanın yasak olduğu tehlikeli işler; a- Sualtında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler. Derinlik veya basınç değerine göre 7 ile ½ saat arasında değişim gösterir, b- Civa işleri izabe fırınlarındaki işler 6 saat, elementer civa bulunan ocaklarda 6 saat, c- Kurşun işleri izabe fırınlarının teksif odalarında biriken kuru tozları kaldırma işleri 4 saat, ç- Karbon sülfür’den etkilenme tehlikesi olan işler 4 saat, d- Ensektisit ve pestisitler (böcek ve fâre zehirleri) işleri 6 saat


 Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışacak Olan İşçilerin İşe Alınmadan Önce Eğitimi Zorunlu mudur?

Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışacak Olan İşçilerin İşe Alınmadan Önce Eğitimi Zorunlu mudur? ile ilgili görsel sonucuAğır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilere çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almış olma zorunluluğu vardır (4857/85).  










İş elbiselerini ve donanımlarını inceleyerek iş yerinize en uygun ürünleri online satın almak için lütfen tıklayınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder